Au fost reprezentate 12 țări, între care Israel, Turcia, China, India și Camerun.
Deși de ani buni tineri din alte țări vin în Moldova pentru a-și face studiile, odată ajunși aici, se integrează mai greu. Nu îi ajută nici cunoașterea limbii române sau a culturii locale. Lipsesc activități care ar construi poduri între ei și colegi.
Amir Romhăin este din Israel și reprezintă cea mai mare comunitate a studenților străini în Moldova. Circa 80% din cei aproximativ 3.000 de străini veniți să învețe la Chișinău sunt din Israel. Și practic toți studiază medicina. Amir se află aici deja de șase ani și spune că nu a reușit să se integreze. La universitate învață în grupă doar cu colegi din țara sa, trăiește tot cu conaționalii săi, activități extracuriculare în carear putea să se implice nu prea există. Trăiesc, oarecum, într-o mică lume a lor, a studenților veniți din aceeași țară.
Deși nu era obligat, Amir a învățat limba română, tocmai pentru a-și facilita socializarea cu localnicii. Nu l-a ajutat atât de mult pe cât spera.
Amir Romhăin: „Moldova chiar este a doua patrie pentru mine. În comunitatea noastră sunt foarte multe persoane pozitive și deosebite. Tot timpul ei se întreabă în ce-ar putea să se implice, de exemplu la sfârșit de săptămână când au timp liber. Este necesar ca cineva să-i descopere și să le facă legătura cu localnicii, să-i implice în proiecte caritabile, de exemplu sau în orice altfel de activități sociale, pentru a-și folosi timpul într-un mod util pentru societate.”
Ha Minh Thu este din Vietnam. A venit acum doi ani și mai are de învățat tot cam pe atât. Studenții vietnamezi în Moldova pot fi numărați pe degete. Detalii pe Europalibera.org