În temeiul prevederilor Codului Educaţiei art. 142, alin.(i), a fost elaborat “Regulamentul referitor la evidenţa şi instituţionalizarea copiilor de vîrsta 0-7 ani din districtele şcolare arondate instituţiilor publice de învăţământ preşcolar din municipiul Chişinău” şi aprobat prin decizia Consiliului de administraţie a DGETS nr.21/3 din 20 mai 2015. Anual, DGETS emite ordine cu privire la evidenţa şi înscrierea copiilor de vârstă preşcolară în instituţiile de învăţământ preşcolar (ordinul DGETS nr.914 din 24.07.2015).

Înscrierea în rînd a copiilor de 0-7 ani pentru a primi un loc în grădiniţă şi eliberarea îndreptărilor pentru copiii cu vârsta 3-6 ani se efectuează de către comisia municipală în instituţiile de educaţie timpurie din districtele şcolare arondate (art. 25. p.(l) şi la solicitarea părinţilor sau altor reprezentanţi legali ai copiilor (art. 138, p.(l), alin. a) conform prevederilor Codului Educaţiei al Republicii Moldova. Evidenţa copiilor se efectuează în registre sigilate, repartizaţi pe ani de naştere şi pe instituţii. Părinţilor li se eliberează o confirmare în care se indică numărul instituţiei, data înscrierii, numărul de rând şi perioada eliberării îndreptării. Comisiile de repartizare se întrunesc în sediile Direcţiilor educaţie, tineret şi sport din sectoare de două ori pe săptămînă (marţi, de la orele 13.00 pînă la 17.00 şi vineri, de la 8.00 pînă la 13.00).În perioada lunilor mai-august 2016 comisiile municipale ale DGETS pentru eliberarea îndreprărilor cu privire la înmatricularea copiilor în instituţiile de învăţănânt preşcolar vor activa de 3 ori în săptămînă (marți și joi orele 13.00 – 17.00; vineri orele 8.00 – 12.00) în sectoarele municipiului Chişinău (ordinul DGETS nr.1404 din 19.11.2015):

  • sl Botanica, sediul DETS, bd. Traian, 21/2, tel.0(22)762877;
  • sl Buiucani, sediul DETS, str. I. Creangă, 4/23, tel.0(22)210335;
  • sl Centru, sediul DETS, str. Bulgară, 41, tel.0(22)271582;
  • sl Ciocana, sediul DETS, str. A. Ruso, 57, tel. 0(22)425060;
  • sl Rîşcani, sediul DETS, str. M. Basarab, 4, tel. 0(22)329785.

În temeiul prevederilor Regulamentului instituției de educație timpurie modalitatea de instituţionalizare a copiilor în instituţiile de învăţămînt preşcolar din municipiul Chişinău este următoarea:- înscrierea copiilor în instituţiile de educație timpurie publice are loc de la vîrsta de 3 ani în ordinea depunerii cererii, în limita locurilor disponibile;

– în instituţia de învăţămînt preşcolar sînt înscrişi, la solicitare, în mod obligatoriu, fără probe de concurs, toţi copiii din districtul şcolar corespunzător, inclusiv copiii cu cerinţe educaţionale/dizabilități;

– părinții pot opta și pentru o altă unitate de învățământ, în limita locurilor disponibile după asigurarea înmatriculării copiilor din districtul şcolar arondat unităţii de învăţământ respective;

– autorităţile administraţiei publice locale fondatoare stabilesc districte şcolare pentru fiecare instituţie de educație timpurie publică (după caz), care înscriu la solicitare, în mod obligatoriu, fără probe de concurs, toţi copiii din districtul şcolar corespunzător. Districtele şcolare sînt formate din totalitatea străzilor aflate în proximitatea instituţiei de educaţie timpurie şi arondate acesteea în vederea şcolarizării preşcolarilor.

La înscrierea în instituţia de învăţămînt preşcolar de tip general, conform Regulamentului instituţiei de învățămînt preşcolar (capitol VI, p.8), prioritate se acordă copiilor educaţi de un singur părinte, mamele cărora îşi fac studiile, tutelaţi, părinţii cărora sunt orbi, surzi sau invalizi de gradul I sau II, părinţii cărora sînt militari, din familii numeroase (3 şi mai mulţi copii de vîrstă preşcolară şi şcolară).

De locuri în instituţiile preşcolare de învăţămînt pot beneficia toţi copiii de vîrsta 3-7 ani din districtul şcolar arondat instituţiei; copiii al cărui frate sau soră frecventează deja instituţia respectivă de învăţămînt preşcolar, în baza îndreptării eliberate de comisia DGETS, copiii sînt primiţi de directorul instituţiei de învăţămînt preşcolar.

Părinţii prezintă: copia certificatului de naştere al copilului, extrasul din istoria dezvoltării copilului cu concluziile despre starea sănătăţii lui, certificatul despre contactul cu bolile contagioase, decizia consultaţiei medico-psiho-pedagogice, copia certificatului de tutelă a copiilor, părinţii cărora sunt plecaţi din ţara, decedaţi, lipsiţi de drepturi de a fi părinte.

Înscrierea copiilor în rînd şi îndreptările pentru grădiniţă sunt repartizate cu prezentarea buletinului de identitate (viza de reşedinţă) a unuia din părinţi şi adeverinţa de naştere a copilului, în original. Tutorele trebuie să prezinte certificatul de tutelă (dacă ambii părinți sunt plecați din țară mai mult de trei luni).

În cazul lipsei vizei de trai în Chișinău este necesară prezentarea unui act care indică locațiunea confirmată de instituţiile abilitate: contract de vânzare-cumpărare, declaraţie de trai/contract de locaţiune autentificat la notar sau certificate de componenţă a familiei eliberat de preşedintele APLP. 

Directorii instituţiilor de învăţămînt preşcolar, lunar, prezintă comisiei de repartizare a DGETS oferta de locuri disponibile în instituţie pentru a elibera îndreptări solicitanţilor.

Pentru detalii: A.Monacu, 0(22)201603 sau consultati datele 

 .