Guvernul a respins inițiativa legislativă a unui grup de deputați prin care cer interdicția privind „monitorizarea audio/video a sălilor de clasă (…), inclusiv locurile unde se susține examenul de bacalaureat.”

Alte două inițiative în acest sens au fost înregistrate anterior în 2013 și 2015, ambelel fiind respinse de către Guvern, scrie UNIMEDIA.

Și în avizele precedente, Guvernul a venit cu argumentul că „supravegherea video a examenelor constituie o măsură menită să combată frauda, iar scopul final este buna organizare a examenelor, în condiţii egale pentru toţi elevii.”

Tot astăzi, Guvernul a respins și o inițiativă legislativă prin care câțiva deputați au cerut și interzicerea utilizării aparatelor de bruiere/depistare a legăturii telefonice, camerelor video, precum şi a detectoarelor de metale.

Camere de supraveghere video la Bacalaureat au fost introduse în anul 2013, pe timpul când Maia Sanau era ministru al Educației.

„Facem acest lucru pentru a-i încuraja pe cei care învață și a-i descuraja pe cei care mizează pe alte surse sau facilități. Reamintesc absolvenților că, atunci când merg la un concert sau discotecă, peste tot sunt camere video. Nu este nimic ieșit din comun. Trebuie să aibă o atitudine calmă, să se concentreze și să scrie. Investiția banilor este meritată, pentru că nu vom folosi acest echipament doar la examenele de BAC, dar și pentru securizarea ulterioară a spațiului școlar, ținând cont de evenimentele care au avut loc”, a explicat Igor Grosu, pe atunci viceministru al Ecucației.

În anul când au fost introduse camerele de supraveghere, după contestații, statistica a arătat că 32% dintre absolvenți au picat examnul de Bacalaureat.

Partidul Liberal a condamnat pe atunci monitorizarea absolvenților în timpul examenelor cu camere de supraveghere, iar deputații PCRM au înaintat o moțiune simplă de demitere a Maiei Sandu, invocând nemulțumirea față de modul de organizare a sesiunii de BAC din 2013 și de procesul de optimizare a școlilor din țară.