Instituţiile de învăţământ superior din R. Moldova îşi doresc o autonomie universitară, dar şi una financiară. Acest lucru a fost enunţat ieri, în cadrul unei discuţii între prim-ministrul Vlad Filat şi rectorii universităţilor.
„Procesul de la Bologna, la care a aderat şi sistemul nostru educaţional, prevede foarte clar autonomia universitară. Noi propunem să fie luată în calcul inclusiv autonomia financiară, ceea ce înseamnă că senatele universităţilor aprobă bugetele şi apoi le coordonează cu Ministerul Educaţiei”, a opinat rectorul USM, Gheorghe Ciobanu.
Premierul nu a negat o asemenea idee. Dimpotrivă, el i-a îndemnat pe conducătorii instituţiilor superioare de învăţământ să-şi gestioneze singuri banii: „Nu trebuie ca Ministerul Finanţelor să vă spună ce să faceţi cu banii voştri.”. La auzul acestor cuvinte, mai mulţi rectori au zâmbit sugestiv.
În cadrul discuţiei au fost abordate mai multe aspecte ale procesului de învăţământ, în special cele referitoare la taxele de studii, de cazare şi aprobarea noului Cod al Învăţământului. Ion Bostan, rectorul UTM şi preşedinte al Consiliului rectorilor din R. Moldova, a sugerat că, pentru evitarea problemelor sau a neînţelegerilor privind taxele de studii, ar trebui ca rectorii să coordoneze cu ministerul mărimea lor, după care să le propună spre discuţie la Senat.
Referitor la situaţia din căminele studenţeşti, premierului i s-a adus la cunoştinţă că totul a rămas pe vechi, adică „sistemele inginereşti sunt putrede”. „Înţelegem situaţia economică din ţară şi nu cerem plăţi suplimentare, dar ar fi bine dacă ni s-ar permite folosirea resurselor extrabugetare speciale”, a propus Ion Bostan.
Prezent la întrunire, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, a declarat că primele dezbateri asupra proiectului noului Cod al Învăţământului vor demara în câteva zile, iar până pe 1 aprilie documentul va fi prezentat spre aprobare guvernului.