Tot mai mulţi angajatori din zona de producţie se confruntă cu probleme legate de lipsa personalului calificat şi a infrastructurii deficitare care reprezintă un impediment major în atragerea investitorilor.

“Una din marile probleme pe care le avem în prezent este legată de forţa de muncă din cauza faptului că nu mai există şcolile profesionale. Ne găsim în situaţia de a lucra cu echipe de oameni care au peste 50 de ani şi din urmă nu vine nimic. A trebuit să improvizăm noi şcoli profesionale şi să ne formăm matriţeri, mecanici, tehnici”, spune Silviu Badea, director în cadrul Grupului Industrial Componente Piteşti, cu afaceri de 90 milioane euro, 2.500 de angajaţi şi fabrici în Piteşti, Câmpulung, Costeşti şi Curtea de Argeş.

Potrivit acestuia, concurenţa nu este reprezentată de celelalte firme româneşti din jur, ci de companii din Ungaria, Cehia, Slovacia sau Turcia: “Avem clienţi de pe marginea vestică a ţării din Arad, Oradea, însă noi pierdem din cauza infrastructurii şi a costurilor mai mari care vin de aici”.

Învăţământul profesional din România a fost desfiinţat în 2009 şi reînfiinţat în 2012, la cererea angajatorilor, care nu mai găseau „meseriaşi“ disponibili. În 2013 – cel mai recent an pentru care există statistici – în învăţământul profesional erau înscrişi mai puţin de 26.000 de elevi faţă de 208.000, câţi erau înscrişi în 1993.