Peste 31 de mii de elevi din toată republica susțin astăzi testul la limba română. Examenul de bacalaureat a început la ora 9:00 şi durează trei ore astronomice.

Absolvenţii sunt supravegheaţi de aproximativ 4 mii de observatori. Elevii susțin testele de BAC în 175 de centre, care sunt deschise în incita liceelor, colegiilor, dar şi în universitățile din ţară. Subiectele au fost elaborate de peste 130 de specialiști, iar lucrările vor fi verificate în două centre de examinare de 1200 de profesori.

Cel de-al doilea examen de BAC va fi susținut pe 6 iunie la limba modernă. La 9 iunie va avea loc examenul de profil, iar la 13 iunie examenele la solicitare. www.jurnal.md

A inceput BAC-ul! Elevii tremura in clase, parintii sub usa liceului

A venit si prima zi a bacalaureatului. Liceenii, incarcati de emotii, au intrat dis-de-dimineata in salile de clasa si si-au asteptat cuminti testele la limba si literatura romana sau rusa. Cu aceleasi emotii, parintii absolvenitilor isi asteapta odraselele sub usa institutiei.

Se roaga ca fiul sau fiica sa treaca cu bine testul. La liceul “Gheorghe Asachi” din capitala inca de la orele 09:00, cand a inceput examenele, parintii tremura pentru odraslele lor. Oamenii spun ca n-au inchis un ochi noaptea trecuta de emotii.

“Nici nu stiu cum sa-mi mai sustin copilul. Fata mea s-a ingalbenit la fata cand a auzit ca vor veni de la Anticoruptie ca sa-i controleze in timpul examenului, mai les ca i-au adus si in alta scoala. Ei cum sa nu fie stresati, nici la competitiile sportive nu-i asa de sever”, a declarat, pentru StireaZilei.md, Valerii, tatal unei eleve de la un liceu din capitala.

Cu toate acestea parintii au mari asteptari de la odraslele lor.

“Asteptam note mari, ca tare au mai muncit saracii si s-au pregatit in timpul anului. Nu stim insa ce va fi, pentru ca din cauza stresului, se poate intampla orice. Eu i-am spus feciorului meu sa scrie ce-o sa stie si sa nu se distruga emotional. Cum o fi, asa o fi”, a spus, pentru StireaZilei.md, Viorica, mama unui absolvent de la liceul “Mihai Viteazu”.

Unii dintre parinti s-au aratat mult prea protectori si au amenintat ca daca pune cineva mana pe copilul lui, il controleaza sau il sperie, va ataca in instanta de judecata.

“Asta-i o trauma adevarata pentru ei. Ma tem sa nu mi se imbolnaveasca copilul de la atata stres. De aceea am si venit aici, ca macar moral sa-l sustin cu prezenta, sa stie ca nu e singur. N-au putut macar sa puna ca observatori niste profesori de la liceul unde a invatat 12 ani. Au adus niste straini”, s-a aratat indignata o mama.

Urmatorul examen va avea loc pe 6 iunie la limba straina. Pe 9 iunie, elevii vor sustine examenul de profil, iar pe 13 iunie testele la alegere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *