Circa 50 de elevi, profesori, părinți și anjagatori au participat la un focus group pentru modernizarea sistemului învățământului professional tehnic din Moldova, cu genericul ”Să schimbăm sistemul învățământului profesional pentru noi!”. Evenimentul a avut loc în data de 12 decembrie curent și a fost organizat de către Proiectul Uniunii Europene ”Asistență Tehnică pentru domeniul Învățământului Profesional Tehnic în Republica Moldova” în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Scopul evenimentului a fost de a colecta informații despre experiențele, părerile și atitudinile elevilor, părinților, profesorilor și angajatorilor despre formarea profesională și calitatea educației în domeniul Învățământului Profesional Tehnic (ÎPT) în Moldova.

Întrebați dacă și de ce ar alege ÎPT ca o opțiune pentru educația lor, elevii au răspuns:”Ne putem angaja mai rapid în câmpul muncii. În comparație cu alte tipuri de învățămât acesta este cel mai practic. Putem deveni mai repede independenți financiar, ca să nu depindem de părinți”.

Lipsa partneriatelor cu antreperenorii locali, companiile din sectorul privat și utilajul învechit din școlile profesionale, se enumeră printre probeleme identificate de grupul profesorilor care au aprticipat la focus group.

Părinții, la rândul lor, au cerut să fie împlicați în procesul de modernizare a ÎPT, cât și resursele financiare să fie adaptate nevoilor reale ale școlilor și specificului programelor de calificare.

Angajatorii au puncat că actorii economici trebuie să fie implicați în elaborarea standardelor ocupaționale, calificări și curricula, planuri de învățământ și să facă parte din Comisia de Examinare.

Rezultatele focus grupului au fost prezentate în cadrul Conferinței ”Modernizarea Invățământului Profesional și Tehnic din Republica Moldova cu sprijinul UE: starea actuală și perspective”, ce s-a desfășurat în data de 13 decembrie 2017.