În contextul publicării, pe o rețea de socializare, a unor poze cu fragmente din testul de la examenul de matematică, clasa a IX-a, și a unor variante de soluții la itemii propuși în test, Ministerul Educației precizează că a documentat toate cazurile de publicare și va sesiza Inspectoratul General al Poliției, pentru a identifica și sancționa, conform legislației în vigoare, persoanele care au făcut postarea.

Potrivit prevederilor Codului contravențional, publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se sancționează cu amendă.

Pentru persoanele fizice amenda constituie 1 000 – 3 000 de lei, iar pentru persoanele juridice amenda este de 5 000 – 8 000 de lei.

Amenzi între 5 000 – 8 000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude, totodată acestea urmând să fie private și de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Dacă persoana care publică subiectele este unul dintre candidații la bacalaureat/examenul de absolvire a gimnaziului, candidatului i se anulează lucrarea. Candidații la bacalaureat, cărora li s-a anulat lucrarea, pot susține bacalaureatul (toate probele) abia la anul, iar cei de la gimnaziu – pot susține examenul în cadrul sesiunii suplimentare.

Ministerul Educației atenționează elevii, părinții acestora, dar și cadrele didactice implicate în procesul de organizare a examenelor să manifeste responsabilitate și corectitudine.

Facem un apel și către mass-media să nu faciliteze publicarea și distribuirea postărilor respective.

Menționăm că, în urma abaterilor documentate și sesizate în cadrul desfășurării sesiunii de examene din vara anului 2015, au fost întocmite și transmise în instanța de judecată pentru aplicarea amenzii contravenționale 14 procese-verbale cu privire la contravenții, inclusiv în 4 cazuri au fost identificați contravenienți persoane juridice.