Primele 10 universitati care ofera cele mai bune programe de MBA (Master of Business Administration) din lume in clasamentul din acest an al cotidianul de business Financial Times (FT) este dominat de scolile de afaceri din SUA, sase din institutiile educationale din top fiind americane.


University of Pennsylvania: Wharton din SUA continua traditia ultimilor doi ani si se mentine pe primul loc in topul intocmit de Financial Times. Pe locurile urmatoare se claseaza London Business School (Marea Britanie), Harvard Business School (SUA), Columbia Business School (SUA) si Insead (Franta).
In clasamentul de anul trecut, patru din primele cinci scoli de business erau americane, insa Insead, o universitate europeana, le-a luat locul in clasament americanilor de la Stanford University, ceea ce inseamna ca trei din primele cinci scoli din clasamentul pe 2009 sunt americane.
Cele mai multe universitati din topul FT, care reuneste 100 de institutii din peste 10 tari, sunt din Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Canada si Spania.
Daca in topul primelor cinci scoli de business au aparut anumite modificari in 2009, FT noteaza ca poate este vremea ca si structura programelor de MBA sa se modifice, in contextul in care toata lumea se transforma din cauza crizei economice. In ultimii cinci ani, institutiile educationale americane au remarcat ca studentii care fac parte din generatia Y (cei nascuti in perioada ’63 – ’78) sunt mai degraba preocupati de management decat de business. Pe de alta parte, criza financiara a “sifonat” imaginea scolilor de business, dat fiind ca o mare parte din sefii institutiilor afectate de criza erau absolventi de MBA.
“Cu siguranta ca scolile de business vor fi blamate pentru o parte din excesele pe care le-am observat in ultima vreme, dar si pentru greselile pe care le-au facut anumite scoli de business”, spune Arnoud de Meyer, directorul Judge Business School din cadrul University of Cambridge.
O scoala de business eligibila pentru a fi inclusa in topul realizat de Financial Times trebuie sa fie acreditata international de unul dintre organismele AACSB, Amba sau Equis. Totodata, universitatea trebuie sa faca dovada ca detine un program MBA full-time cu o vechime de cel putin cinci ani, dar si ca a livrat pe piata mai mult de 30 de absolventi cu cel putin trei ani in urma.
Publicatia a trimis chestionare la aproape 22.000 de absolventi ai promotiei 2005. Intotdeauna Financial Times intervieveaza absolventii de MBA la trei ani distanta dupa ce acestia au primit diploma de absolvire. Ierarhia FT se bazeaza pe datele colectate atat de la absolventii programelor MBA, cat si de la universitatile care ofera cursuri MBA.
Topul realizat de FT este unul dintre cele mai asteptate si mai bine cotate ierarhii ale programelor de MBA.
http://www.zf.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *