Miercuri, 27 martie, 2013, la ora 11.00, în Sala Senatului Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (str. Mateevici, 111) va avea loc semnarea acordului de constituire a Consorțiului Internațional Arte Moldova. Instituțiile fondatoare ale Consorțiului sunt Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Republica Moldova și Universitatea „Dunărea de jos” din Galați, România. Mai multe universități din România și din alte țări deja și-au manifestat intenția de a adera la acest Consorțiu. Chiar în ziua de 27 martie Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, România se va alătura Consorțiului în calitate de membru asociat.

Consorțiul Arte Moldova prevede colaborarea dintre instituțiile partenere în vederea organizării și desfășurării unor activități cultural-educaționale de nivel internațional sub formă de festivaluri, ateliere, școli de vară, conferințe, cursuri de masterat, etc.

La ceremonia de încheiere a acordului de constituire a Consorțiului Arte Moldova vor fi prezenți domnii Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova; Cristian David, Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni; Boris Focșa, Ministrul Culturii al Republicii Moldova; Corneliu Dumitru, președintele fundației Centrul de tineret pentru UNESCO din România, Constantin Rusnac, Secretar general al Comisiei naționale UNESCO din Republica Molodva și reprezentanții celor trei universități:

din partea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice: Victoria Melnic, rector; Svetlana Târtău, decanul Facultății Teatru, Film, Dans; Titus Jucov, șef catedră „Arta actorului”;

din partea Universității „Dunărea de jos”, din Galați, România: Iulian Bîrsan, rector și Toader Munteanu, prorector;

din partea Universității de Arte „George Enescu” din Iași, România: Atena Elena Simionescu, rector; Aurelian Bălăiță, prorector și Doru Zaharia, reprezentant al Facultății de Teatru.

Primul proiect, organizat de Consorțiu va fi Gala absolvenților din școlile de teatru din Galați, Chișinău și Iași, care va avea loc în perioada 19-23 iunie, 2013, la Galați, unde se vor desfășura următoarele activități: examenele de licență prezentate de studenții celor trei școli de teatru apreciate de o comisie unică, formată din profesori, reprezentanți ai celor trei facultăți, o sesiune științifică de pedagogie  a teatrului și o masă rotundă cu participarea unor directori de teatre invitați din Republica Moldova și România.

Semnarea acordului de constituire a Consorțiului Arte Moldova va fi urmată de o conferință de presă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *