De la 1 ianuarie bursele studenţilor din R Moldova s-au majorat cu 20%. Iar studenţii din ultimul an de studii de la specialităţile medicină, agricultură şi pedagogie vor primi burse cu 40% mai mari.


După cum a comunicat pentru INFOTAG Ion Sobari, şef al direcţiei finanţe şi investiţii din cadrul Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) studenţii de la aceste specialităţi au prioritate deoarece medicina, agricultura şi pedagogia sînt ramurile prioritare pentru economia naţională.
„Cuantumul burselor în instituţiile de învăţămînt superior constituie, în prezent, între 395 şi 505 lei în funcţie de cele trei categorii de burse acordate. Bursa socială atribuită studenţilor din universităţi este de 220 lei lunar, iar bursa studenţilor masteranzi – de 555 lei”, a spus Sobari.
Potrivit lui Sobari, pentru elevii ce îşi fac studiile în colegii, bursa constituie între 185 si 395 lei lunar, asta în funcţie de categorii, iar pentru cei din învăţămîntul secundar profesional este 240 lei lunar.
Prin hotărîrea Guvernului de la 1 ianuarie au fost majorate şi bursele de merit. Astfel, Bursa Republicii este de 930 lei, Bursa Preşedintelui ţării constituie 840 lei pentru studenţii de la universităţi constituie 650 lei pentru elevii instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate, Bursa Guvernului este de 770 lei, iar bursa „Gaudeamus” – de 560 lei lunar.
INFOTAG precizează: Bursele pentru studenţii instituţiilor de învăţămînt superior universitar, postuniversitar, mediu de specialitate şi secundar profesional au fost majorate cu 15% începînd cu 1 octombrie 2008. În conformitate cu o hotărîrea Guvernului, de la 1 septembrie 2009 bursele urmează a fi mărite cu încă 30%. În prezent beneficiază de burse cca 70% din numărul studenţilor bugetari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *