Elevii şi studenţii, care dispun de vize de şedere temporară, îşi vor putea exercita dreptul la vot la domiciliul permanent în baza declaraţiei cu privire la schimbarea şederii, a anunţat Comisia Electorală Centrală la încheierea şedinţei de marţi, 16 iunie.


Partidele politice îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu posibilităţile reale de a vota pentru studenţi. Majoritatea lor au vize de şedere temporară în capitală sau în alte oraşe unde îşi fac studiile. În timpul scrutinului se vor afla, în cel mai bun caz, la domiciliul permanent, adică la părinţi, sau în alte locuri de muncă sau odihnă.
Vicepreşedintele CEC, Renata Lapti, nu consideră aceasta o problemă. „În perioada alegerilor din 5 aprilie procedura, cu depunerea declaraţiilor pentru toate persoanele care, dintr-un motiv sau altul, se aflau în alt loc decât unde au viză de şedere, a funcţionat impecabil”, a spus Renata Lapti.
Co nform legislaţiei electorale, cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, care nu se vor afla în locurile unde au viză de şedere, pentru a-şi exercita votul pot depune declaraţii cu privire la schimbarea şederii la Primăriile din localităţile unde se vor afla în perioada alegerilor. Aceste declaraţii vor fi trimise la CEC care va sistematiza şi va scoate din liste persoanele radiate, care ulterior vor incluse în listele de bază ale secţiilor de votare în localităţile unde se vor afla.
Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, dar nu se regăsesc în listele de bază vor putea fi incluşi în listele suplimentare în baza buletinul de identitate care confirmă vârsta şi domiciliul alegătorului. (IPN)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *