Studiile cu taxa nu vor mai fi o solutie pentru multi dintre tinerii din Moldova, asta pentru ca, incepand cu anul viitor, studentii ar putea fi obligati sa achite taxa integral, la inceputul semestrului. Ideea a fost lansata de rectorii universitatilor din tara, dar nu este pe placul studentilor, care se opun acestei initiative.

Achitarea taxei de studii intr-o singura transa va permite solutionarea problemelor existente in institutiile de invatamant, spun rectorii, noteaza Publika.

“In momentul in care trecem la autonomie financiara si apar alte conditii de activitate financiara, de gestionare a acestor finante, este important ca acesti bani sa fie acumulati concomitent, la inceputul anului de studii”, a mentionat rectorul UPS „Ion Creanga”, Nicolae Chicus.

Rector USMF “N. Testimiteanu”, Ion Ababii, spune ca va vota pentru aceste schimbari: “Poate ca pentru universitati ar fi un lucru bun”.

In schimb, ministrul Educatiei a evitat sa comenteze initiativa.

“Trebuie sa discutam cu expertii. Este o propunere pe care urmeaza sa o discutam si sa vedem care este cea mai potrivita solutie”, a declarat ministrul Educatiei, Maia Sandu.

Daca intentia rectorilor va fi acceptata, viitorii stomatologi vor trebui sa plateasca intr-o singura transa taxa de 20 de mii de lei sau sase salarii medii pe economie. Costul unui an de studii la Facultatea de Drept sau Economie este echivalent cu trei salarii medii, adica 9 si, respectiv, 8 mii de lei. Cea mai mica taxa o platesc studentii de la facultatile de profil pedagogic, putin peste 3 mii de lei.

In aceste conditii, tinerii se arata nedumeriti de intentia rectorilor:

“Cred ca nu le-ar fi convenabil nici parintilor. Mai ales ca la Medicina contractul e foarte mare. Ar fi avantajos sa se plateasca in doua rate”.

“Cand o sa fie si copiii lor studenti si o sa plateasca ca si parintii nostri, atunci o sa inteleaga”.

“Mai bine cum era inainte, sa achitam in doua rate”.

In acest an, in tara noastra, au fost admisi la studii universitare peste 20 de mii de tineri. Aproape 14 mii dintre ei au fost inmatriculati la studii cu taxa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *