Anul 2017, pentru studenții chimiști de la UnAȘM s-a încheiat cu o expediție instructivă științifică în orașul Odessa, Ucraina la care au participat studenții de la Specialitatea Chimie, an. I, II și III. Obiectivele expediției au fost familiarizarea studenților cu procesul tehnologic de obținere al șampaniei, structura și activitatea portului maritim din Odessa, operele de artă confecționate din ciocolată expuse în cadrul muzeului din Odessa și vizitarea obiectelor cultural științifice ale orașului.

Studenții au vizitat întreprinderea vinurilor pentru Șampanie din Odessa, care a fost fondată la sfârșitul sec. XIX de către francezul Henri Rederer. Inițial întreprinderea producea vin după rețeta clasică, dar mai târziu, în 1952 întreprinderea a început să producă șampanie în rezervoare. În prezent, anual,  întreprinderea produce 15 mln sticle de șampanie.

Ulterior, a urmat vizita portului maritim din Odessa. Construcția portului din Odessa a început în anul 1794, dar a fost modernizat la începutul sec. al XX-lea. În timpul Imperiului Rus, acesta a fost cel de-al doilea port după Sankt Petersburg, în privința transportului de marfă.

În prezent, Portul din Odessa este cel mai important port comercial și de pasageri din Ucraina. Studenții au avut ocazia de a vedea structura portului maritim, posibilitățile de încărcare și descărcare atât a mărfii solide, cât și celei lichide.

Desertul expediției a constituit vizita muzeului de ciocolată din Odessa.Pe parcursul expediției studenții au mai vizitat și alte locuri turistice ale orașului Odessa: muzeul lui Pușkin; monumentul marinarului necunoscut; aleea lui Potemkin; catedrala din Odessa; teatrul de operă și balet din Odessa, etc.