La cea de-a VII-a ediție a celui mai important eveniment al anului în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor – „Moldova ICT Summit” din 27-28 aprilie 2016 – au fost aduse în discuție o serie de subiecte definitorii pentru consolidarea sectorului TIC din Moldova și formulate recomandări pentru dezvoltarea durabilă a sectorului respectiv, în special prin impulsionarea cercetării, inovării, antreprenoriatului.

În cadrul evenimentului, USAID a prezentat rezultatele unui sondaj, la care au participat 197 de companii, 211 studenți și 78 de absolvenți ai universităților, care, între altele, vizează și contribuția Universității Tehnice a Moldovei la dezvoltarea domeniului IT din Moldova.

La compartimentul ce vizează aprecierea absolvenților UTMrezultatele sondajului demonstrează că aceștia sunt cei mai cotați specialiști în domeniul IT:  cca 48% de angajați ai companiilor IT din țară sunt absolvenți ai UTM.

 

La compartimentul „Cea mai solicitată Universitate pentru studierea domeniului IT de către candidații la studii” a fost nominalizată Universitatea Tehnică a Moldovei: 45% din intervievați au susținut că aleg UTM pentru studierea IT-ului.

 

În Top 5 al specialităților universitate în domeniul IT au intrat: Tehnologii informaționale, Informatică, Informatică Aplicată, Cibernetică și Informatică Economică, Calculatoare, toate acestea fiind studiate, de asemenea, la Universitatea Tehnică a Moldovei.

La compartimentul privind angajarea tinerilor specialiști în domeniul IT 58% din angajatori au declarat că absolvenții Universității Tehnice a Moldovei sunt cei mai solicitați, pentru că UTM are cele mai bune cadre didactice, iar absolvenții devin cei mai buni specialiști și înregistrează o rată mare la angajare.

Sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) tinde să devină în următorii ani un factor-cheie al dezvoltării Republicii Moldova. O demonstrează dinamica şi creşterea impresionantă înregistrată pe parcursul ultimilor ani – un volum de peste 7 miliarde de lei în anul 2015 și o cotă de circa 7,08 % în PIB. Exporturile industriei TI au crescut mai mult de 19 ori în perioada anilor 2005-2015: de la 3,64 mil. dolari SUA pînă la 70,1 mil. dolari SUA.

Puteți vizualiza Sondajul integral al USAID aici