Studenții de la Facultatea Agronomie a Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM) vor studia apicultura cu ajutorul unor echipamente apicole moderne, oferite în cadrul unui proiect USAID, informează MOLDPRES.

Echipamentul nou, în valoare de circa 140 mii de lei, include stupi verticali, extractor cu rame de inox, seturi apicole, lame și instrumente IT. Potrivit unui comunicat remis presei, noile resurse le vor permite studenților să studieze și să practice toate activitățile care se desfășoară într-o prisacă modernă. Până în prezent, studenții puteau studia apicultura utilizând echipamente vechi de zeci de ani.

Rectorul UASM, Liviu Volconovici, a punctat în cadrul evenimentului de inaugurare a prisăcii didactice și a laboratorului, că echipamentul modern le oferă posibilitate studenților să devină specialiști înalt calificați, care vor corespunde necesitățile din sectorul privat.

Academicianul Nicolae Eremia, profesor universitar pentru cursul de apicultură, a menționat că anterior studenții studiau pe baza câtorva stupi tradiționali, vechi de circa 50 de ani. Astfel, instrumentele primare erau depășite de timp, în timp ce noile facilități corespund celor mai moderne tendințe din domeniul apicol.

În prezent, la UASM sunt peste 120 de studenți, masteranzi și doctoranzi care au în programul specialității de bază apicultura, iar alți 400 de studenți de la UASM au cursuri de apicultură.