Doi studenți din anul II de la Facultatea de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova (USMF) au fost premiați la Olimpiada studențească de propedeutică a afecțiunilor stomatologice  Первые шаги в стоматологии, desfășurată în data de 31 martie curent la Moscova.

Medicinistul Nicolae Schipschii a obținut Premiul I la concursul Suturarea plăgii, iar Laura Istrati a primit Premiul Nominal al companiei „Invite” LabMed Pharm.

La această compețiție tinerii au fost însoțiți de conf. Diana Uncuța, șefa Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja” și asistentul universitar Svetlana Melnic. Cadrele didactice ne-au mărturisit că sunt mândre de performanțele mediciniștilor și ne-au declarat că premiile sunt rezultatul muncii asidue a studenților stomatologi.

Cea de-a V-a ediție a Olimpiadei studențești de propedeutică a afecțiunilor stomatologice (cu participare internațională) a inclus următoarele procedee: prepararea cavităților carioase clasa I după Black pe simulator, obturarea cavităților carioase clasa I după Black cu compozit fotopolimerizabil, obţinerea amprentei duble în doi timpi cu material siliconic al maxilarului inferior, tehnologia CAD/CAM, modelarea coroanei dentare cu ajutorul programului CEREC.

De asemenea, concursul a cuprins și desenarea suprafeței ocluzale a dintelui 16, sigilarea neinvazivă a fisurilor pe model-dinte transparent, fixarea pivotului intraradicular din fibră de sticlă, aplicarea digii de cauciuc (cofferdam) pe zona frontală a maxilarului superior, aplicarea implantului dentar pe modele de maxilar şi aplicarea suturilor chirurgicale ordinare.