Ministerul Educaţiei anunţa ca studentii de la profilurile agrar, pedagogic si din medicina din primii ani de studiu au primit un supliment de 20 la suta la bursele lunare, iar in ultimul an vor mai beneficia de un supliment de 20%.

Potrivit unui comunicat remis UNIMEDIA, si studentii din ultimul an la celelalte discipline au primit acelasi supliment de 20% la bursele lor.

„Pana la inceputul anului 2013, bursele in invatamintul superior, de categoria I constituiau 655 de lei, de categoria II – 550, de categoria 3 – 510, iar bursa sociala – 285 de lei. De la 1 ianuarie cuantumul bursei pentru primii ani de studii, de la specialitatile profilurilor pedagogie, agrar si medical din universitati si colegii a fost majorat cu 20 la suta. Pentru studentii si elevii din anii absolventi ai acestor profiluri, majorarea este de 40%. E o abordare prin care demonstram ca aceste trei domenii sint prioritare pentru economia tarii si de aceasta sustinem studentii care invata la aceste profiluri. Studentii si elevii de la celelalte profiluri beneficiaza de o majorare de 20% doar in ultimul an de studii”, a spus Loretta Handrabura.

Serviciul de presa al Ministerului men?ioneaza ca guvernul a decis ca suma alocata in anul 2013 acestor majorari la burse sa fie de cca 33 mln de lei. „In functie de cresterea economica, vom putea discuta pe viitor si de alte suplimente sau majorari”, a subliniat viceministrul educatiei.

In prezent, in Republica Moldova sunt circa 20,4 mii absolventi ai universitatilor si 5883 ai colegiilor, 70% dintre acestia beneficiaza de burse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *