Edificat în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”, implementat de ATIC, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida),  primul centru de excelență IT din Moldova – TEKWILL și-a deschis azi ușile.

TEKWILL are în dotare  o suprafaţă de 3400 m.p. – spaţiu oferit de Universitatea Tehnică a Moldovei, inclusiv 150 de spații de co-working, 12 săli de ședințe și conferințe, 10 spații de oficii și își propune să contribuie la soluționarea deficitului acut de resurse umane cu care se confruntă sectorul TIC din Moldova, dar și lipsa unui ecosistem favorabil dezvoltării afacerilor IT.

La ceremonia de inaugurare a Centrului au participat: Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel FILIP;  Ambasadorul SUA în RM, E.S, James D. PETTIT; Ambasadoarea Suediei în RM, E.S. Signe BURGSTALLER, reprezentanți USAID; președinta ATIC, Irina STRĂJESCU; Ana CHIRIȚA, director executiv ATIC / director Tekwill; reprezentanți ai industriei IT; beneficiari ai Centrului.

Și pentru că își propune să găzduiască excelența și inovația, chiar din prima zi TEKWILL și-a propus să facă o demonstrație a celor mai inovative tehnologii, vizitatorii având posibilitatea să participe la diverse ateliere și acțiuni, să facă un tur al centrului, testând la propriu vastele oportunități ale acestui impresionant hub.

Astfel, studenții și profesorii UTM au demonstrat cum funcționează robotul humanoid NAO, prin programarea acțiunilor și modelarea comportamentului acestuia în mediul interactiv Choregraphe.

Vizitatorii au avut posibilitatea să urmărească și o comunicare în timp real cu un satelit, în acest sens fiind utilizat satelitul construit în cadrul UTM. Iar cu ajutorul observatoarelor cu telescoape Celestron, instalate la fel de către UTM, s-a putut urmări cum are loc cercetarea zborului sateliților și a fenomenelor astronomice.

Agenda evenimentului a inclus și o captivantă demonstrație cu drone. Senzații tari a trezit și testarea realității virtuale, doritorii având posibilitatea de a se „teleporta” în mediul virtual cu un leagăn interactiv, unde, prin intermediul tehnologiei 3D Mapping, și-au creat propriile decoruri fizice cu care să interacționeze.

http://utm.md/blog/tekwill-si-a-deschis-larg-usile/