Universitatile din strainatate, clasate mult deasupra celor din Romania in topurile internationale, reusesc sa atraga an de an tot mai multi romani. Afla care sunt tarile in care tinerii romani isi doresc sa invete si ce posibilitati de finantare au la dispozitie, potrivit unui studiu realizat de organizatorii evenimentului educational Romanian International University Fair (RIUF).

Olanda – 17% dintre tineri isi doresc sa plece la o universitate din aceasta tara, potrivit RIUF.

Taxele de scolarizare pentru anul 2012-2013 sunt in jur de 1.771 de euro in Olanda, unde sunt ajustate in functie de inflatie. In 2013-2014 vor fi in jur de 1.800 de euro.

Posibilitati de finantare pentru studenti

Tuition Fee Loan: acest imprumut guvernamental acopera in totalitate taxa de scolarizare tuturor studentilor olandezi sau europeni. Pentru acest imprumut se aplica la DUO – IB-Groep, o agentie guvernamentala. Imprumutul trebuie rambursat la doi ani dupa terminarea studiilor in rate stabilite de aceeasi autoritate.

Student Grant: la acest ajutor financiar din partea guvernului au acces toti studentii olandezi si cetateni ai Uniunii Europene. Pentru a se califica pentru acest ajutor financiar un student trebuie sa demonstreze ca are o slujba pe termen lung cu o durata de lucru de 32 de ore pe luna (de obicei prin intermediul contractului de munca). Grantul este in valoare de aprox. 500 euro pe luna, la care se mai adauga si un abonament de transport gratuit in Olanda.

Un student poate aplica la ambele tipuri de imprumuturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *