Studii în unul dintre cele mai aglomerate oraşe ale lumii, cumpărături pe faimosul Fifth Avenue şi plimbări pe gălăgiosul Wall-Street. Astfel arată vieţile multor studenţi care locuiesc în cosmopolitul New York. Cum se învaţă şi se trăieşte în capitala financiară a lumii, ne-a povestit o tânără care îşi are rădăcinile în Republica Moldova.
Să înveţi economie la o universitate din New York care se află şi foarte aproape de sectorul financiar al oraşului – Wall Street, este poate pentru mulţi visul american. Kimberly Evarista este o tânără care trăieşte acest vis. A studiat economia la Pace University, iar în prezent se află pentru prima dată în Republica Moldova după ce i s-a acordat o bursă Fulbright. Timp de un an va fi studentă la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova unde, totodată, îşi va elabora cercetarea cu privire la preferinţele consumatorului din ţara noastră. Este pe jumătate moldoveancă, tatăl fiindu-i originar din Republica Moldova. Chiar dacă nu a cunoscut ţara decât foarte recent, vorbeşte excelent limba română şi chiar găseşte Chişinăul un oraş mai „confortabil” decât New York City.
Spiritul competitiv american
Kim ne spune că în sistemul de învăţâmânt din instituţiile americane s-a dezvoltat o puternică cultură competitivă între tineri. „În primul rând, trebuie să amintesc că New York este una dintre cele mai mari metropole din lume. Sunt foarte mulţi studenţi, iar între cei mai ambiţioşi dintre ei se naşte o competiţie zdravănă. Din experienţa mea, cei de la economie sunt chiar „agresivi” în dorinţa lor de fi cei mai buni. Acolo toţi tinerii vor să fie bogaţi şi, mai ales, sunt foarte motivaţi. Dacă văd o maşină de lux parcată la un colţ de stradă vor spune că într-o zi vor avea şi ei una la fel. E o nebunie!”, povesteşte tânăra.
Kim vede Republica Moldova ca fiind o ţară liniştită, unde studenţii sunt destul de activi şi responsabili. În plus, în viziunea ei, pentru că oraşul Chişinău este atât de mic, e mai uşor să te faci remarcat. „New York este atât de aglomerat. Devine greu să te deosebeşti de restul lumii, chiar dacă munceşti mult. Într-un oraş mic cum este Chişinăul este mai uşor să fii mare. Dar într-un oraş mare, vei fi mereu mic”, afirmă Kimberly.
50.000 de dolari pentru un an de studii
Detalii pe Adevarul.md