Două zile mai sunt la dispoziţia tinerilor care vor să depună actele în cea de-a doua etapă de admitere în instituţiile de învăţământ superior. Multe locuri au rămas vacante, inclusiv cu finanţare de la buget, după cum a aflat Maria Procopciuc, vizitând în această dimineaţă una dintre comisiile de admitere.
Universitatea de Stat, oferă în sesiunea suplimentară de admitere, peste 240 de locuri la buget şi peste 530 la contract, rămase neacoperite după prima sesiune. Cele mai multe locuri bugetare libere sunt la facultatea de biologie, fizică şi chimie, noteaza Vocea Basarabiei.
Către miezul zilei, mai mulţi tineri au trecut pragul comisiei de admitere a Universităţii de Stat. I-am întrebat de ce nu au depus actele la prima sesiune de admitere.
Contactat de RVB, viceministrul educaţiei Loretta Handrabura, a spus că practica ultimilor cinci ani arată că în cadrul primei runde de admitere, rămân locuri libere, la specialităţile mai puţin solicitate. Potrivit viceministrului, runda a doua se desfăşoară mai mult pentru a le oferi încă o şansă celor care nu au reuşit din prima.
Loretta Handrabura. Din cauza că candidaţii noştri depun cereri la unele specialităţi şi facultăţi care se consider că sunt la mai mare căutare şi acolo se formează concurs, rămân neacoperite alte specialităţi care în viziunea candidaţilor nu au acelaşi prestigiu. Şi atunci se crează această disproporţie, şi atunci se impune repetarea admiterii prin etapa a doua aşa cum se întâmplă în mai multe state.
Potrivit Lorettei Handrabura, în cadrul colegiilor, au rămas locuri neacoperite la facultăţile care ţin de construcţii, transport auto, alimentare cu căldură şi gaze, tehnologia prelucării lemnului, ecologie sau telecomunicaţii.
Loretta Handrabura. Cel mai mare concurs îl atestăm anul acesta la specialităţile pedagogice. 4 – 5 cereri pe un loc am avut la pedagogia învăţământului primar, după care avem pedagogia învăţământului preşcolar, şi urmează specialităţile cu character ingineresc, contabilitate, finanţe se duc déjà câte 2-3 cereri pentru un loc. În cazul universităţilor, tendinţele din anii trecuţi, se repetă şi în acest an.
Numai Universitatea de Medicină “Nicolae Testimiţeanu” nu organizează etapa a doua de admitere. Aici au fost acoperite toate locurile la studii, iar rezultatele admiterii au şi fost afişate.
Peste 4700 de locuri de studii au rămas vacante în universităţi, după I rundă de admitere
Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Un număr de 4 mii 755 de locuri de studii cu finanţare de la buget şi prin contract au rămas vacante în universităţile de stat şi cele private din ţară, după încheierea primei etape de admitere din anul curent. Instituţiile care nu şi-au îndeplinit planul de înmatriculare a studenţilor au anunţat un concurs repetat de admitere, ce va dura pînă la 8 august, transmite MOLDPRES.
Maia Sandu, ministru al Educaţiei, a menţionat, astăzi, la o întîlnire cu rectorii universităţilor, cu participarea Prim-ministrului Vlad Filat, că din cele 526 de locuri de studii cu finanţare de la buget nesolicitate, majoritatea locurilor sînt la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat “A. Russo” din Bălţi, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Agrară din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat “I. Creangă”, Universitatea de Stat din Tiraspol ş.a. Printre specialităţile nesolicitate se numără: limbi şi literaturi, pedagogie, muzică, biologie, geografie, agronomie etc.
Totodată, 4229 de locuri libere pentru studii cu taxă au rămas la toate instituţiile de învăţămînt superior private şi la cele de stat, aproape la toate specialităţile, cu excepţia a 3 universităţi, unde planul de înmatriculare a studenţilor a fost îndeplinit atît pentru admitere la studii la buget, cît şi la cele prin contract. Acestea sînt Universitatea de Medicină şi Farmacie “N. Testemiţanu”, Academia Militară a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun” şi Academia de Poliţie “Ştefan cel Mare”.
La prima etapă de admitere în universităţi, cele mai solicitate specialităţi au fost: drept, economie, medicină, jurnalism, turism, tehnologia şi managementul alimentaţiei publice, arhitectură şi designul interior, relaţii internaţionale şi tehnologii informaţionale.
În context, Premierul Vlad Filat a specificat că este necesară o analiză ce ţine de gradul de încadrare în cîmpul muncii, după absolvire, a studenţilor care au beneficiat de finanţare bugetară, dar şi o evaluare vizavi de specialităţile deficitare pe piaţa muncii. Şi Ion Bostan, preşedintele Consiliului Rectorilor din Moldova, a opinat că Planul de înmatriculare, aprobat anual, este unul incorect şi este necesară o planificare pentru a stabili priorităţile de pregătire a specialiştilor din ţară.
În total, universităţile de stat şi private au oferit, în anul curent, 20 de mii 665 de locuri, dintre care 6745 de locuri cu finanţare bugetară şi restul – cu achitarea taxei de studii. La prima etapă de admitere în universităţi au fost depuse 20 de mii 880 de cereri, notează MOLDPRES.