In timp ce multe dintre afacerile pornite de la zero se lupta sa se mentina pe linia de plutire, cateva dintre ele reusesc cumva sa atinga culmi ametitoare.
Vorbim despre companiile care fac parte din clubul select al “inorogilor” (unicorns), start-up-uri care au ajuns sa valoreze cel putin 1 miliard de dolari. Specifice erei Internetului, sunt pornite de multe ori de la o idee schitata pe spatele unui plic, de antreprenori tineri, aflati in majoritatea cazurilor la prima lor incercare in lumea afacerilor.
Care este “habitatul natural” al acestor creatori de “unicorni”? Unde este cel mai probabil sa fi studiat?
Potrivit unui studiu al firmei de software de contabilitate Sage, citat de BBC, cei mai multi dintre ei au urmat cursurile unor universitati de elita.
Pe primul loc in topul institutiilor de invatamant pe portile carora au iesit cei mai multi antreprenori de succes este Universitatea Stanford din California, care a devenit in ultimii ani o parte integranta a cresterii Silicon Valley.
Urmeaza Harvard, cea mai bogata universitate din lume. In total, universitatile americane detin 9 pozitii din 15 in acest top.
Prima universitate non-americana este Institutul Indian de Tehnologie, cunoscut pentru criteriile stricte de admitere, care ocupa locul 4.
Universitatea Oxford din Marea Britanie se afla pe locul 7, iar Franta, Israel, Germania si Canada sunt reprezentante la randul lor de cate o universitate.
TOP 15 al universitatilor terminate de fondatorii de companii care valoreaza peste 1 miliard de dolari:
1. Universitatea Stanford
2. Universitatea Harvard
3. Universitatea din California
4. Institutul Indian de Tehnologie
5. Institutul de Tehnologie din Massachusetts
6. Universitatea din Pennsylvania
7. Universitatea Oxford
8. Universitatea din Tel Aviv
9. Universitatea Cornell
10. Universitatea din California de Sud
11. Universitatea din Waterloo
12. INSEAD
13. WHU – Otto Beisheim Graduate School of Management
14. Universitatea din Michigan
15. Universitatea Brigham Young
De ce sunt creatorii de “unicorni” concentrati in aceste universitati?
Frank Furedi, care a vizitat universitatile americane de top, spune ca a fost impresionat de increderea in sine pe care o emana studentii care frecventeaza aceste scoli; este o cultura care promoveaza ideea unei miriade de posibilitati.