Faţă de acum zece ani, astăzi în universităţile din Republica Moldova învaţă de două ori mai puţini studenţi – 65.000, în total. Perspectivele sunt şi mai îngrijorătoare: în următorii doi ani, ţara va pierde încă 10.000 de studenţi, estimează Banca Mondială, scrie Europa libera.
Iar asta înseamnă că în 2020 unei universități îi vor reveni, în medie, 1700 de tineri. Prea puțini pentru ca cele 29 de instituții de învățământ superior, câte sunt acum în Republica Moldova, să poată îmbunătăți sau măcar menține calitatea studiilor. Cel mai mult deficitul de studenţi afectează universităţile din regiuni. Bunăoară, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul are o capacitate de aproape 3000 de studenţi, dar activează la nici jumătate din posibilităţi.
Efectele crizei de studenţi se ţin lanţ – se reduce finanţarea, aproape că nu există concurs de admitere, pleacă profesorii buni, iar toate cumulate duc la scăderea calităţii studiilor, spun specialiştii. Care sunt cauzele? Există soluţii? A încercat să afle Nicu Guşan.