[content_block slug=block-educatie] Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre universităţile din Republica Moldova, conform ultimului raport (ediția 2017) publicat de Ranking Web of Universities (Webometrics), un top care analizează peste 24.000 de universităţi din întreaga lume, inclusiv 27 din Republica Moldova, scopul urmărit fiind de a încuraja creșterea calităţii şi volumului site-urilor oficiale ale acestora.

Potrivit raportului Webometrics, UTM se situează pe primul loc în Republica Moldova, pe locul 240 – în Europa Centrală și de Est, pe locul 1059 – în Europa şi pe locul 3440 în lume.

Comparând datele prezentate în iulie 2016 de Webometrics, UTM a urcat în clasament de pe poziția 4189 pe locul 3440 în lume! Indicele de prezență online în iulie era de 4094, iar în prezent – 2451. Indicele de vizibilitate s-a redus de la 4121 la 3156, fiind cel mai mic în comparație cu universitățile din R. Moldova. E o îmbunătățire considerabilă!

Indicatorii luaţi în calcul de ranking-ul Web of Universities (Webometrics):

Vizibilitatea – numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al Universităţii le primeşte de la terţe părţi;

Prezenţa online – poziţia în motoarele de căutare şi vizibilitatea globală pe internet;

Deschiderea – numărul total de documente publicate pe site-uri dedicate;

Excelenţa – calitatea articolelor ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu.

Paginile web ale instituţiilor au fost incluse în top grație realizării planului de acţiuni privind informatizarea sferei educaţionale din Republica Moldova, care include conectarea tuturor subdiviziunilor universitare la Internet, la bazele de date educaţionale şi ştiinţifice internaţionale, elaborarea şi menţinerea site-urilor web, precum şi dezvoltarea serviciilor informaţionale.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior de Investigaţii Ştiinţifice al Ministerului Ştiinţei şi Inovării al Spaniei , începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.