10 tineri din ţară îşi vor face gratuit studiile universitare în Germania. Ei au câştigat burse la universităţi prestigiose din această ţară, după ce au trecut cu succes o serie de probe în cadrul unui concurs internaţional de schimb academic. Bursele au fost oferite, astăzi, de ambasadorul Germaniei în Moldova, Julia Monar. În cadrul evenimentului, aproape 100 de tineri şi profesori moldoveni au fost premiaţi. 

Alina Lozan este elevă în clasa a 12-a la liceul Spiru Haret din Capitală. Tânăra a câştigat o bursă de studii în Germania şi va învăţa la o universitate din localitatea Göttingen.

“Consider o ideie minunată să studiezi peste hotare şi să te întorci înapoi în ţară. Cred că Moldova are nevoie de specialişti”, a zis beneficiara bursă de licenţă în Germania, Alina Lozan.

Cu o bursă germană s-a ales şi Victor Corman de la liceul Mircea Eliade din Chişină, care va studia la o universitate din Berlin.

“Competiţia a fost foarte strânsă adică mulţi elevi au plecat, şi sunt foarte fericit şi recunoscător să câştig bursa”, a spus beneficiarul bursă de licenţă în Germania, Victor Corman.

În total, trei tineri au beneficiat de burse pentru studii de licenţă, patru – pentru masterat, iar alţi trei vor merge în Germania pentru a face doctoratul.

“Serviciul german de schimb academic DAAD oferă în fiecare an burse pentru studenţi, chiar şi pentru elevi care au studiat în şcoli care au studiat mai profund limba germană, dar şi pentru profesori universitari”, a zis reprezentantul programului DAAD în Moldova, Josef Sallanz.

Tinerii câştigători vor primi burse lunare de până la 1.000 de euro pe tot parcursul anilor de studii. În cadrul evenimentului, au fost premiaţi şi cei mai buni trei profesori de limbă germană din ţara noastră.

“Este o mare onoare pentru noi, ne stimulează să promovăm limba germană în rândul elevilor din Moldova”, a spus profesoara de limba germană Irina Zaharova.

“Cred că limba germană şi cultura germană, şi învăţământul limbii germană este o bază bună pentru stabilirea relaţiilor dintre Moldova şi Germania”, a afirmat ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Julia Monar.

Aproximativ 8.000 de elevi şi studenţi din 130 de şcoli şi 7 universităţi din ţara noastră învaţă limba germană.