Ghinion la ultimul examen de bacalaureat. Mai mulţi liceeni stresaţi şi descurajaţi au fost trimişi acasă, fără a susţine examenul, pentru că, din cauza unor probleme tehnice, în mai multe licee nu s-a reuşit accesarea testelor pentru examenul de bacalaureat.


Luni, softul special elaborat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului pentru transmiterea şi recepţionarea testelor s-a blocat. După câteva ore de încercări disperate de a accesa programul – timp în care programatorii alergau de la un centru la altul -, s-a decis ca examenul să fie transferat pentru ziua de miercuri. Anul acesta, pentru prima dată, testele au fost transmise prin poşta electronică, la care au avut acces doar preşedinţii centrelor de BAC, singurele persoane cărora li se comunica parola.
„Ieri a fost o zi de coşmar. Dacă mai avea loc încă un examen, cred că toţi şefii direcţiilor de învăţământ am fi avut atac de cord. Din cele patru centre de bacalaureat din Nisporeni, programul cu teste s-a deschis doar în două. Am fost nevoiţi să luăm legătura cu Direcţia de învăţământ din Străşeni, ca să aducem testele la informatică şi chimie de acolo. Am trimis liceenii acasă să mănânce şi au revenit mai târziu să susţină examenul”, ne-a spus Maria Ciobanu, şefa Direcţiei învăţământ, tineret şi sport din raionul Nisporeni.

La Străşeni, programul cu teste a putut fi accesat în trei centre din cele şapte existente. Dar, până la urmă, toţi absolvenţii au reuşit să susţină bacalaureatul, fiindcă şefa direcţiei a solicitat permisiunea Ministerului Educaţiei pentru a fi deschise toate testele acolo unde a fost posibilă accesarea, după care – transportate în centrele cu probleme. În raionul Hânceşti doar la un singur centru a fost susţinut examenul de BAC, peste 400 de liceeni aşteptând ore în şir să fie deschis programul. Şefa Direcţiei de învăţământ a fost chemată la minister să ia testele, dar, fiind trecut de miezul zilei, s-a decis amânarea examenului. Cu probleme grave s-au confruntat mai multe licee din municipiul Chişinău. Aici a fost posibilă susţinerea bacalaureatului doar în 41de centre din totalul de 72. La închiderea ediţiei, Ministerul Educaţiei încă nu ştia exact în câte centre de bacalaureat din republică n-a fost posibilă accesarea testelor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *