Suntem cel mai prost adversar al nostru?

Tocmai terminasem la o conferință cu peste 500 de întreprinzători din Los Angeles, povesteşte Noah St. John. Pe când să ies de pe scenă, un om din public se grăbea să-mi spună că vrea să mă angajeze ca antrenor executiv.

L-am întrebat ce dorea să realizeze.

El a răspuns: “Noe, sunt complet blocat, fac doar 4 milioane de dolari pe an”.

Firește, am râs – și i-am spus că majoritatea oamenilor le-ar plăcea să fie “blocați” la 4 milioane de dolari pe an!

El a spus: “Nu, nu înțelegeți”. El a explicat că deține o companie de software care a crescut rapid la 4 milioane de dolari venituri. Cu toate acestea, pentru ultimii patru ani, veniturile sale nu au mai crescut deloc.

A spus că a angajat cei mai mari “guru” și expert în marketing pentru a încerca să spargă acest plafon de venituri. De fapt, el a cheltuit zeci de mii de dolari încercând să remedieze problema – dar chiar și după ce a cheltuit tot timpul, bani și efort, compania lui a fost într-adevăr “blocată” la 4 milioane de dolari pe an.

De ce atât de mulți antreprenori inteligenți și harnici se opresc la nivelul de succes pe care îl pot face. Dar ce inseamna cu adevarat – si cum inseamna ca gunoiul din cap te opreste sa faci banii pe care vrei să-i faci?

Pur și simplu, gunoiul de cap este acea voce cap care spune lucruri că, niciodată nu voi avea succes. Nu pot face asta pentru că …

În timp ce expresiile reale care folosesc această voce urâtă diferă de la o persoană la alta, există patru moduri distincte în care gunoiul de cap vă oprește să faceți mai mulți bani.

 1. Ați auzit vocea din cap care spune că nu pot face asta pentru că …

Și apoi completați:

 • Pentru că sunt prea bătrân.
 • Pentru că nu am timp.
 • Pentru că nu-mi pot permite.
 • Pentru că am făcut prea multe greșeli
 • Pentru că nu am mers la colegiu (sau la “colegiul potrivit”).
 • Pentru că nu locuiesc în orașul potrivit.
 • Pentru că sunt o femeie.
 • Pentru că, pentru că …
 1. Ne facem “dreptate”

Noi, oamenii, avem o capacitate aproape infinită de a ne dovedi propriile convingeri. Psihologii numesc această tendință de confirmare: tendința de a interpreta dovezi noi ca o confirmare a credințelor existente.

De exemplu, dacă credeți că nu vă puteți dezvolta afacerea deoarece sunteți “prea bătrân”, ghiciți ce? Veți găsi modalități de a dovedi că sunteți prea bătrân pentru a vă dezvolta afacerea.

Dacă îți spui că nu poți să o faci pentru că nu-ți poți permite, vei descoperi că nu ai bani pentru a face lucrurile pe care vrei să le faci.

Dacă credeți că nu puteți face acest lucru deoarece ați făcut “prea multe greșeli”, veți continua să vă bateți pentru totdeauna.

 1. Continuați să vă faceți “dreptate” dacă nu luați măsuri sau sabotați succesul.

Când nu vă scoateți gunoiul de cap, veți avea tendința de a face unul din cele două lucruri:

 • nu luați măsurile corespunzătoare,
 • cel mai frecvent simptom este amânarea.

Un lucru pe care-l predau clienților mei este că întârzierea nu este pur și simplu “nu face lucruri“.

Ironia este că există o mulțime de articole online despre “cum să depășești întârzierea”. Cu toate acestea, majoritatea ignoră adevărul de bază: faptul că amânarea este în primul rând o manifestare a faptului că te-ai realizat (de ex.

Sabotați-vă succesul. Ce se întâmplă când apare în cap – nu pot să o fac  – dar tu fă-o? În ciuda acestei voci negative, îți atingi obiectivele?

Sociologul Thomas Merton a inventat termenul “profeție care se auto-împlinise” pentru a descrie “o definiție falsă a situației evocând un nou comportament care face ca concepția falsă inițial să devină realitate”.

În acest caz, profeția dvs. de auto-împlinire ar putea lua forma sabotării pentru a te face “corect” – adică “Vezi, ți-am spus că nu aș putea să o fac!”

 1. Din moment ce credeți în vocea negativă și faceți-vă “dreptate”,

  fie nu luați măsuri sau fie sabotați succesul dvs. – ceea ce înseamnă în cele din urmă că nu obțineți rezultatele dorite în afaceri sau în viață.

Calvin Coolidge a scris: “Nimic în lume nu poate lua locul persistenței, nimic nu este mai obișnuit decât bărbații fără succes, dar cu talent.” Geniul nerecunoscut este aproape un proverb. lumea este plină de abandonați educați. Persistența și hotărârea în sine sunt omnipoteni”.

Întrebarea crucială, așadar, este: Ce cauzează persistența?

Persistența este un comportament care apare când crezi în tine și în abilitatea ta de a-ți atinge dorințele. Cu alte cuvinte, când asculți vocea din cap care spune că o pot face în loc de cea care spune că nu pot să o fac – nu înseamnă că vei obține mereu tot ce vrei.

Cu toate acestea, înseamnă că veți persista și nu renunțați, în ciuda obstacolelor pe care viața le aruncă asupra voastră.

De exemplu, amintiți-vă CEO care a fost “blocat” la veniturile de 4 milioane? Doi ani mai târziu, compania lui a trecut de la 4 milioane de dolari pentru ultimii patru ani, la peste 20 de milioane de dolari în venituri.

Surprinzătorul tactic este că nu marketingul, serviciul pentru clienți sau investiţiile financiare au dus la reluarea acestei companii. Prin faptul că a admis că e posibil, gunoiul din cap a costat compania sa în creștere cu 16 milioane de dolari pe an.

Întrebarea este: Cât de mult costă coșul de gunoi din cap fiecăruia?

Veți fi uimiți cât de eficient veți conduce

Indiferent dacă vă costă timp, energie, relații sau bani, gunoiul din cap poate afecta orice zonă din viața sau afacerea dvs. Mai rău, este adesea este foarte dificil să ne identificăm propriile greşeli – de aceea majoritatea antreprenorilor au nevoie de ajutor pentru a-și scoate gunoiul din cap.

Dacă aţi citit până aici, vom avea o ocazie să identificăm exemple – cât de mult poate să ne coste gunoiul din cap și o decizie simplă care poate avea un efect de durată asupra moștenirii dvs.