Parlamentul a aprobat vineri, 11 aprilie, în a doua lectură, un proiect de lege care permite pregătirea studenţilor în domeniul chimiei biofarmaceutice. Instituirea acestei specialităţi este rezultatul unei colaborări între Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmaceutică „Nicolae Testemiţanu”.

Inițiativa aparține Ministerului Educației și este lansată pe motiv că, industria farmaceutică s-a dezvoltat de trei ori mai rapid decât industria chimică. Crearea unui nou medicament se bazează pe cunoștințe fundamentale în chimie și biochimie.

Potrivit viceministrului Educației, Loretta Handrabura, în septembrie, la această specialitate ar urma să fie înmatriculate 25 de persoane. Atunci când vor absolvi ciclul I de studii, tinerii vor primi diplome de studii în care va fi scris că sunt certificați în științele exacte, având calificarea de specialist în chimia biofarmaceutică.

Absolvenții se vor putea angaja în calitate de chimiști în laboratoarele de analiză a preparatelor medicamentoase, în laboratoare de cercetări sau de studii a eficacității medicamentelor, de testare și înlăturare a efectelor secundare, la întreprinderi de producere a medicamentelor. Detalii pe trm.md